De Adriaan Gerbrands Lezing: Prof. Faye Ginsburg

Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden | dinsdag 29 mei | 15.45 uur

Australia’s Indigenous New Wave: Future Imaginaries in Recent Aboriginal Feature Films

In 2009 ging de eerste film van regisseur Warwick Thornton, Samson and Deliah, in première in Adelaide. Binnen een paar maanden werd deze bijzondere verbeelding van de erbarmelijk omstandigheden van de Aboriginal jeugd in centraal Australië geselecteerd voor het Cannes Film Festival en bekroond met de gewilde Camera d'Or prijs voor beste speelfilm, de tweede keer in de geschiedenis van Cannes dat deze prijs naar een inheemse regisseur is gegaan. Thornton sprak in zijn bij de ontvangst van de prijs over het vroegtijdig overlijden van jonge Aboriginal mannen: filmen, zei hij, heeft zijn leven gered. In haar lezing behandelt Faye Ginsburg deze recente 'new wave' van 'inheemse' filmmakers. Evenals de Franse regisseurs die de term Nouvelle Vague (New Wave) introduceerden werken de Australische regisseurs met amateur acteurs, filmen op locatie, en laten een zeer tegendraadse beeldtaal zien. Deze films tonen ongepolijste verhalen van de grimmige situatie waarin veel jongeren in Australië verkeren. Ondanks de expliciet verfilmde moeilijkheden van het hedendaagse leven, eindigen de films met een perspectief op een betere toekomst. Ginsburg kijkt naar de wijze waarop hedendaagse Aboriginal verhalen vertellers, zowel in de film als in het gewone leven, de toekomst verbeelden van Australische Aboriginals.

>Gelieve te registeren op: http://www.jotform.leidenuniv.nl/form.php?formID=21143015009.

Faye Ginsburg
Faye Ginsburg is David Kriser Professor Antropologie aan New York University, directeur van the Center for Media, Culture, and History, oprichter en codirecteur van the Center for Religion and Media, oprichter van het interdisciplinaire Graduate Program in Culture and Media, oprichter en codirecteur van de NYU Council for the Study of Disabilities en vice-president van de Dysautonomia Foundation. Ze heeft zich als filmmaker, schrijver, en conservator geconcentreerd op de wijze waarop culturele activisten zich inzetten voor sociale verandering. Op dit moment doet ze onderzoek naar culturele innovatie en leerstoornissen.

De Adriaan Gerbrandslezing is een jaarlijkse publieke lezing door een laureaat die is gekozen voor zijn of haar bijdrage aan het brede internationale studieveld van visuele en materiële cultuur. De lezing viert de nagedachtenis van Adriaan Gerbrands, die tijdens zijn carrière als museumconservator (1947-1966) en hoogleraar in de culturele antropologie (1966-1987) pionierswerk leverde met zijn combinatie van etnografische film en materiële-cultuur-studies in de cross-culturele analyse van de productie van kunst. De lezing wordt georganiseerd door het Fonds voor Etnologie in Leiden (FEL) in samenwerking met het Museum Volkenkunde, het etnografisch filmfestival Beeld voor Beeld en het instituut Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie van de Universiteit Leiden.

> volgende

< terug naar programma