> www.alifewithoutwords.com
|
A Life Without Words
Nederlandse première
Dulce Maria (28) en haar broer Francisco (22) zijn doof geboren op een boerderij in Nicaragua. Zij zijn nooit verder dan een paar kilometer van huis geweest in de landelijke omgeving van de boerderij. Hierdoor kennen ze geen taal; geschreven, gesproken of getekend. Ze kennen hun eigen naam niet, of zelfs maar het bestaan van namen. Ze zijn volledig afgesloten van fundamentele menselijke kennis daar ze nog nooit een gesprek gehad hebben met iemand. Hier komt verandering in wanneer ze bezocht worden door een dove gebarentaaldocent, die hun dorp bezoekt en vastberaden is om aan hen hun eerste woorden te leren.
Adam Isenberg (VS) | Nicaragua | 2011 | 71 min | Spaans gesproken en Nicaraguaanse gebaren taal, Engels ondertiteld
|
|
|
Debat Visualizing Disability
Tijdens dit debat staat de vraag centraal hoe mensen met een 'handicap' doorgaans in de media worden geportretteerd en hoe zelfrepresentatie dat beeld kan veranderen. Het woord handicap staat tussen aanhalingstekens omdat veel 'gehandicapten' hun fysieke beperking niet zien als een tekort maar als onderdeel van hun identiteit. 'Gehandicapt zijn' heeft dus ook een sociale en een culturele component: hoe de samenleving tegen handicaps aankijkt heeft verstrekkende gevolgen voor het zelfbeeld van mensen met een fysieke beperking terwijl dat zelfbeeld van individuen tegelijkertijd bepaalt hoe de samenleving als geheel met gehandicapten omgaat. Representaties in de media spelen een cruciale rol in deze wisselwerking. In de praktijk gaan deze echter vaak uit van veronderstellingen over lichamelijkheid, persoonlijkheid en menselijkheid waar de mensen om wie het gaat zichzelf nauwelijks in herkennen. Met de democratisering van de media nemen ook zij in toenemende mate de camera ter hand om hun leven en hun visie daarop in beeld te brengen. Dat resulteert in een aantal gevallen in een uniek inkijkje in een wereld waar niet-gehandicapten vaak geen benul van hebben. Bovendien leveren deze films een bijdrage aan de emancipatie van een belangrijke sociale groep.
Deelnemers aan het debat zijn Professor Faye Ginsburg, directeur van het Centre for Media, Culture and History at New York University en Anja Hiddinga, filmmaker en assistent professor op de afdeling Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in doven- en gebarentaal. Hiddinga is een van de makers van Ik gebaar, ik leef. Deze film gaat op Beeld voor Beeld in premiere (zondag 3 juni, 16.00 uur)
*
Patricia Spyer is professor culturele antropologie en ontwikkelingssociologie aan de Universiteit Leiden.
|
|