Over Beeld voor Beeld

Beeldvoorbeeld positioneert zich op het kruispunt van de visuele antropologie, de documentaire film en politiek. Er kunnen vaak vragen gesteld worden bij de beeldvorming over andere culturen, door de westerse invalshoek van waaruit die beelden meestal tot ons komen. Het festival wil daarom aandacht schenken aan een ander soort films, vaak uit onverwachte hoek, die onze kijk op zaken prikkelen en onze, vaak onbewuste, vooroordelen aan het wankelen brengen. Vandaar de ondertitel van Beeld voor Beeld: Festival over Cultuur and Beeldvorming.

De films die op Beeld voor Beeld worden vertoond, hebben met elkaar gemeen dat de makers langdurig in de gefilmde omgeving hebben doorgebracht. Ze hebben een andere cultuur leren kennen en een vertrouwensrelatie opgebouwd met de mensen die ze filmen. De kijker leert zo als het ware de leefwereld van de hoofdpersonen 'van binnenuit' kennen. De antropologie heeft als eerste deze methode van 'participerende observatie' gepropageerd. De films die eruit voortkomen, gunnen ons een blik op een wereld die we nog niet kennen en een verfrissende kijk op de wereld waarin we leven. Vanuit deze werkwijze wil Beeld voor Beeld begrip kweken voor andere culturen, individuen en leefwijzen.

Vaste onderdelen van het festival zijn onder andere het uitgebreid napraten met de filmmakers en een sectie die gewijd is aan studentenfilms. Alle filmmakers zijn tijdens Beeld voor Beeld aanwezig om te discussiëren over hun film en verwante onderwerpen. Naast een ontmoetingsplek voor filmmakers en publiek, biedt het festival een podium voor getalenteerde studenten die zich bezighouden met het maken van documentaires. Om Beeld voor Beeld verder aan te kleden worden verschillende activiteiten georganiseerd die aansluiten bij de getoonde films, zoals muziek en seminars.