Openingsavond

Woensdag 4 juni | 20.30 uur | Nederlandse première

Surya, From Eloquence to Dawn
De film Surya is een onderzoek naar de grens tussen het persoonlijke en collectieve, waarbij de mondelinge overlevering centraal staat. Voor deze film reisde Laurent van Lancker met het openbaar vervoer door Europa en Azië. Tien vertellers uit verschillende culturen vertellen een hedendaags epos over het leven van een denkbeeldige held (Nemo/Surya). Van Lancker rijgt de verhalen van de vertellers aaneen tot een modern, imaginair epos. Elke verteller gebruikt zijn eigen stijl en taal om het leven van de held over te dragen aan de volgende verhalenverteller. Dit poëtische en filosofische epos balanceert tussen het imaginaire en de realiteit, tussen fictie en documentaire. Een cinematografische ervaring die de rijke diversiteit en boeiende menselijkheid van onze hedendaagse wereld weergeeft. Een ode aan de orale vertelkunst.

Laurent van Lancker (België) | Belgie/Slovakije/Turkije/Syrie/
Kurdistan/Iran/Pakistan/India/Nepal/ Tibet/China/Vietnam | 2007 | 76 min | Engels ondertiteld


camera: Florence Aigner
geluid: Christian Coppin
editor: Rudi Maerten
producent: Polymorfilms

awards: Golden Deer (Grote Prijs) and Audience award at the Rhodes International Film and Visual Arts Festival; SCAM documentary prize 2007

contact: Florence Aigner (Polymorfilms)
t: + 32 25378569
e: contact@polymorfilms.be
w: www.polymorfilms.be


Laurent Van Lancker is zowel filmmaker als antropoloog. Zijn eerste documentaires gaan over sociale, religieuze en artistieke aspecten van verschillende culturen zoals Ymako (Basil Wright Price at the RAI film festival 1998) en Moving with the Clouds (Prix Jeunes, Festival Cinema d’Asie 1999). Onlangs maakte hij korte fictie films, dance videos. Surya is zijn eerste lange (en surrealistische) documentaire.

> volgende film