Hommage aan Luc de Heusch

Zaterdag 7 juni | 11.00 uur

Tracking the Pale Fox : Studies on the Dogon
Deze film is de eerste uit een reeks gewijd aan belangrijke personen uit de antropologie. De Heusch volgt, samen met Jean Rouch en Germaine Dieterlen, in de voetsporen van de grootmeester van de Franse etnografie Marcel Griaule. In 1931 ontdekte Griaule tijdens een onderzoeksexpeditie van Dakar naar Djibouti de opzienbarende beschaving van de Dogon op de rotsen van Bandiagara (modern Mali).

Luc de Heusch (Belgie) | Mali | 1984 | 48 min | Engels ondertiteld

camera: Michel Baudour
geluid: Jean-Paul Ramdonck
editor: Denise Vindevogel
producent: Centre de l'Audiovisuel à Bruxelles (CBA), RTBF Bruxelles, CNRS (Paris) and FOBRA (Bruxelles)

contact: CBA/ Centre de l'Audiovisuel à Bruxelles
t: +32 2227 22 30
e: cba@skynet.be

Belgisch etnoloog en cineast Luc de Heusch (Brussel, 1927) studeerde aan de vrije universiteit van Brussel en aan de Sorbonne in Parijs. In 1955 behaalde hij zijn doctoraal in de antropologie. Zijn eerste ervaring met het filmmaken dateert uit 1947, als assistent van Henri Storck tijdens het opnemen van Storck’s Rubens.

De Heusch nam deel aan de oprichting van de Cobra groep en sloot zich hierbij aan als schrijver en filmmaker tot de opheffing ervan in 1951. Onder het pseudoniem Luc Zangrie maakte hij de enige Cobrafilm: ‘Perséphone’ (1951). Later verrichtte hij veldwerk in het voormalig Belgisch Kongo. Gedurende deze periode begon hij met het maken van films met een etnografische en etnohistorische hoofdtoon. Voorbeelden hiervan zijn: Fête chez les Hamba (1955) en Ruanda:Tablaux d'une féodalité (1956).

In 1983 maakte De Heusch Sur les traces du renard pâle met Jean Rouch en Germaine Dieterlen en in 1996 Une république devenue folle (Rwanda 1894-1994). Ook maakte hij enkele films over de Belgische samenleving en films over schrijvers en artiesten, zoals de Cobra-leden Magritte en Ensor.

> volgende film