Hommage aan Luc de Heusch

Zaterdag 7 juni | 14.00 uur

A Republic Gone Mad: Rwanda 1894/1994
In 1954 maakt Luc de Heusch een film in Rwanda, die de traditionele relatie tussen de Tutsi herders en de Hutu boeren laat zien in het oude Centraal Afrikaanse Koninkrijk, in die tijd een Belgisch protectoraat. Exact veertig jaar later kwamen meer dan vijfhonderdduizend Tutsi’s om het leven in de eerste genocide uit de Afrikaanse geschiedenis. In tegenstelling tot wat de verkeerd geïnformeerde publieke opinie maar al te graag wilde geloven, was deze tragedie niet het ultieme hoofdstuk in een voortdurende strijd tussen vijandige etnische groepen. De Heusch laat het ware gezicht zien van deze maatschappij. De film is een kritische en verassende kijk op de geschiedenis van Rwanda vanaf de eerste jaren van de Westerse kolonisatie tot aan de genocide in 1994.

Luc de Heusch (Belgie) | Rwanda | 1996 | 60 min | Engels ondertiteld

editor: Denise Vindevogel
producent: Simple Production, RTBF, La Sept/Arte, BRTN, Orinfor, Vidéocam, RVU, ACCT

contact: Kathleen de Bethune (Simple Production)
t: 32 22174730
e: simple.production@skynet.be

Belgisch etnoloog en cineast Luc de Heusch (Brussel, 1927) studeerde aan de vrije universiteit van Brussel en aan de Sorbonne in Parijs. In 1955 behaalde hij zijn doctoraal in de antropologie. Zijn eerste ervaring met het filmmaken dateert uit 1947, als assistent van Henri Storck tijdens het opnemen van Storck’s Rubens.

De Heusch nam deel aan de oprichting van de Cobra groep en sloot zich hierbij aan als schrijver en filmmaker tot de opheffing ervan in 1951. Onder het pseudoniem Luc Zangrie maakte hij de enige Cobrafilm: ‘Perséphone’ (1951). Later verrichtte hij veldwerk in het voormalig Belgisch Kongo. Gedurende deze periode begon hij met het maken van films met een etnografische en etnohistorische hoofdtoon. Voorbeelden hiervan zijn: Fête chez les Hamba (1955) en Ruanda:Tablaux d'une féodalité (1956).

In 1983 maakte De Heusch Sur les traces du renard pâle met Jean Rouch en Germaine Dieterlen en in 1996 Une république devenue folle (Rwanda 1894-1994). Ook maakte hij enkele films over de Belgische samenleving en films over schrijvers en artiesten, zoals de Cobra-leden Magritte en Ensor.

> volgende film