Tentoonstelling: Antropologie en de beeldende kunst: Beeld voor Beeld meets Petersburg Project Space

Dinsdag 9 juni | 20.00 uur speciale Cineblend
Open gedurende het festival | dagelijks 15.00-19.30 uur
Tot 28 juni | vrijdag-zondag 15.00-18.00 uur

Locatie: Petersburg Project Space, Frans de Wollantstraat 84, Amsterdam

> volgende

< terug naar programma


 Foto: Nederlands Filmmuseum

Skies Are Blue

Filmische installatie met bewerkt archiefmateriaal. Het historische filmmateriaal geeft een beeld van Nederland en de herkomstlanden van mensen die in Amsterdam samen in een buurt wonen. Een sterk veranderde stedelijke omgeving in een veranderend Europa. Belangrijk onderdeel hiervan is het verlangen: ‘verlangen naar’ en ‘terugverlangen’.

Door de nostalgische fragmenten via verschillende projectie manieren bij en naast elkaar in de ruimte te plaatsen, treedt de toeschouwer/bezoeker binnen in een tijdruimte van verschillende culturen: straatbeelden, huizen, winkels, bedrijfjes. De ruimte zelf wordt een buurt in een buurt, opgebouwd uit gedachten en erfgoed van de overlevering. Door het bij elkaar brengen en visualiseren van deze bouwstenen van culturele diversiteit –ooit ver verwijderd van elkaar in tijd en ruimte – ontstaat er een dialoog tussen de beelden onderling en een interaktie tussen de beelden en de bezoekers van deze nieuwe, imaginaire buurt.  

Een installatie door Monique Verhoeckx (Nederland). Een coproductie tussen Beeld voor Beeld en Petersburg Project Space, met medewerking van het Nederlandse Film Museum.