Europa: Na de val van de Berlijnse Muur 2

Donderdag 11 juni | 14.00 uur

> volgende

< vorige> Bekijk trailer op YouTube

Alyosha
Nederlandse première

De meeste monumenten die gedurende het Sovjet –tijdperk opgericht waren werden weggehaald toen Estland in 1991 onafhankelijk werd. De Bronzen Soldaat Alyosha echter bleef op zijn plek in het centrum van Tallinn. Voor Estse nationalisten was dit monument het symbool van de Sovjet bezetting en het begin van de Stalinistische onderdrukking. Echter, voor veel Russen was het monument één van de weinig overgebleven symbolen dat hen met Rusland en de Russische identiteit verbond. De documentaire ‘Alyosha’ toont ons de mensen die zich verzamelden rondom de Bronzen Soldaat en wier gedrag een nieuw hoofdstuk aan het Estse nationale geheugen toevoegde. Niet het monument zelf, maar de rituelen eromheen waren van belang. Verschillen in opvatting over de geschiedenis leidden tot tragische conflicten en uiteindelijk tot het verplaatsen van het monument.

Meelis Muhu (Estland) | Tallinn, Estland | 2008 | 67 min | Ests en Russisch gesproken, Engelse ondertiteld
> Bekijk trailer op YouTube

My Mother’s Farm

Tale Kalna is niet minder dan een legende. Kort na haar geboorte in 1947 werd haar vader gevangen genomen, gemarteld en naar SiberiŽ verbannen. En dit alleen omdat hij een boerderij bezat. Zoals de meeste van haar Letse generatiegenoten, was het een droom voor Tale om eens weer land te bezitten. Voordat deze droom uiteindelijk bewaarheid werd, moest Tale eerst een aantal historische politieke momenten meemaken: de Sovjet-bezetting, de zwaar bevochten onafhankelijkheid van Letland, de val van het Rode Leger, en uiteindelijk de toetreding tot de Europese Unie. Tijdens deze tumultueuze decennia voedde ze twee prachtige dochters op, werkte ze als een propagandaspecialist, bracht ze opera naar het platteland, en pleitte ze voor een betere bereikbaarheid van het platteland.
De film is een portret van een sterke vrouw in een zwak deel van Oost –Europa. De regisseuse vertelt het verhaal van haar moeders leven en werk in het Letland van na de Sovjet –Unie. Het leven van Tale Kalna is gedocumenteerd met als achtergrond de historische veranderingen in Letland. Deze persoonlijke en intieme film gebruikt filmmateriaal opgenomen vanaf de oprichting van Tale’s boerderij in 2001 tot de sluiting in 2007. Een generatieportret uit een weinig bekend deel van de Europese Unie.

Ilze Burkovska Jacobsen (Letland / Noorwegen) | Letland en Noorwegen | 2008 | 55 min | Lets en Noors gesproken, Engels ondertiteld