Wereldmuziek in beeld 3 | Brazilië

Zaterdag 13 juni | 20.00 uur

> volgende

< vorige

Doña Helena
Nederlandse première

Helena Meirelles stierf in 2005, twaalf jaar nadat ze “ontdekt” was door het Amerikaanse blad Guitar Player, dat haar bij de 100 beste gitaristen ter wereld schaarde.
Dona Helena werd geboren in het woestijnachtige noordoosten van Brazilië en was al van jongs af aan verliefd op de viola. Ze bracht haar jeugd door tussen cowboys en in bordelen, vechtend voor het recht haar geliefde instrument te mogen spelen. Helena was drie keer getrouwd en had elf kinderen, maar voedde er slechts twee op. Op 69-jarige leeftijd, nog steeds analfabeet, werd ze een ster in Brazilië.

Dainara Toffoli (Brazilië) | Brazilië | 2005 | 55 min | Portugees gesproken, Engels ondertiteld
> Bekijk trailer op YouTube

Paraíba Meu Amor
Nederlandse première

De film laat zien hoe Forró muziek een integraal onderdeel is van het leven en de cultuur van Noordoost Brazilië. Door middel van Forró ontdekken we het temperament van het Noordoosten en van de Sertão – het gebied bekend as de ‘droge veelhoek’. Na een korte introductie over de geschiedenis van de muziek (met archieffoto’s en zwart-wit film), wordt de film verteld door de muzikanten zelf en gaat heen en weer tussen interviews en muziekfragmenten. De film brengt ons naar typische Forró gelegenheden: dorps feesten, nachtclubs en ook het grote podium van Campina Grande in Parco do Povo voor de ‘Saint John’ festiviteiten (50.000 toeschouwers). De film brengt de wereldvermaarde accordeonist Richard Galliano naar Brazilië om te spelen met Forró muzikanten (Chico César, Dominguinhos, Pinto do Acordeon, Aleijadinho de Pombal, Os 3 do Nordeste, Trio Tamanduá).

Bernard Robert-Charrue (Zwitserland) | Brazilië | 2009 | 75 min | Portugees en Frans gesproken, Engels ondertiteld


Live-muziek: Zabumba

ZABUMBA brengt het feest van de forró naar Nederland. Schuifelen, swingen en sensueel dansen in een unieke Zuid-Amerikaanse sfeer. Zangeres Mieneke Demirdjian, geboren in São Paulo, heeft de forró ter plekke meegevierd en brengt als geen ander de uitbundigheid over van de noordoostelijke feesten. Samen met percussionist João Arruda, gitarist Nelson Latif Fahkouri en accordeonist Henk Meulenbeld heeft zij de forróband Fuzuê opgericht die vele festivals in Europa heeft opgeluisterd. En met accordeonist Joost van Son, gitarist/cavaquinhospeler Henk Janssen, bassiste Tessa Cook en percussionist Matthias do Pandeiro wordt een optreden van Zabumba een ware forrozão, een groot feest !
Aansluitend:
African Beats Party with DJ Bas Springer