THE ETHNOGRAPHIC TURN IN JOURNALISM

Tropentheater, Amsterdam | donderdag 9 juni | 14.00 uur
Gevolgd door discussie met de regisseur en een debat. Gespreksleider: Bart Top*


> volgende

< vorigeThrough Our Own Eyes

Zelden hoor je nieuws uit Afrika, gemaakt door Afrikanen. Afrikaanse journalisten werken onder moeilijke omstandigheden; ze zijn niet altijd vrij om hun werk te doen en er is een gebrek aan faciliteiten. Maar tijdens het WK voetbal zijn voor heel even alle ogen in de wereld op Zuid-Afrika gericht, en voor de hoofdpersonen in de film is dit de kans om hun verhaal te vertellen. Onderzoeksjournalist Selay Kouassi houdt de dubieuze praktijken rond voetbalscholen in Ivoorkust tegen het licht. De Zuid-Afrikaanse Goitsemang Nkomo is een jonge moderne radiojournaliste, die bericht over een samenleving die sterk verdeeld is tussen arm en rijk. Fotograaf Andrew Esiebo uit Nigeria wil de ‘achterkant’ van voetbal laten zien.

Thomas Hurkxkens, André van der Stouwe (Nederland) | Ivoorkust, Zuid-Afrika, Nigeria, Egypte | 2010 | 45 min | Engels, Frans en Zulu gesproken, Engels ondertiteld


> www.vjmovement.com
> www.metropolis.tv
> www.one11.nl

Debat VJ Movement, One11 en Metropolis

Een langlopende discussie binnen de (visuele) antropologie concentreert zich op de vraag wie een betere toegang en vooral ook een betere kijk heeft op de in beeld te brengen cultuur: specialisten die getraind zijn in het vertellen van verhalen of mensen die zelf deel uitmaken van die cultuur. Drie recente journalistieke initiatieven hebben hun eigen kijk op de zaak. Ze hebben verschillende invalshoeken – VJ Movement brengt onderwerpen achter het nieuws, Metropolis richt zich op socio-culturele diversiteit en One11 op mensen die als helden of bouwers beschouwd kunnen worden – maar alle drie werken ze met lokale verslaggevers.
Wat is de meerwaarde van lokale correspondenten voor hun vakgebied: de journalistiek? Wat betekent dit veranderende perspectief voor de beeldvorming van de geportretteerde cultuur? Welke rol speelt het internet in deze recente ontwikkeling?

Deelnemers aan het debat zijn:
Thomas Loudon, oprichter van VJ Movement en voormalig Midden-Oosten-correspondent voor het NOS Journaal.
Bas Mesters, oprichter van One11 en correspondent in Rome voor NRC Handelsblad.
Teus van Sintmaartensdijk is samensteller van Metropolis en de maker van de Nederlandse verhalen voor het programma.


* Bart Top is schrijver en journalist op het gebied van media, cultuur en beeldvorming