Studenten films 2

Woensdag 4 juni | 14.00 uur

Morokapel's Feast: The Story of a Kara Hunting Ritual
De film verhaalt van de gevolgen van een jacht in het land van de Kara in Ethiopië. Morokapel doodt een luipaard met een zelfgemaakte val. Hij brengt het prachtige luipaardvel naar zijn moeder’s broer Samo in een ander dorp. Deze organiseert een jachtritueel voor Morokapel, dat hem een hogere status zal geven. De festiviteiten nemen de ochtend na de ceremonie echter een verrassende wending. Morokapel’s aanhangers proberen, door herinterpretatie van de regels van het ritueel, Samo’s recht op de waardevolle trofee te ontnemen. De film toont hoe traditionele rituelen gemanipuleerd worden zodra er economische belangen op het spel staan. De filmmaker brengt deze tegenstrijdigheden in beeld door zich op een transparante manier met de etnografische ontmoeting bezig te houden.

Steffen Köhn & Felix Girke(Duitsland) | Ethiopië | 2007 | 26 min | Engels ondertiteld

camera, geluid, producent: Steffen Köhn
editor: Steffen Köhn, Florian Walter

awards: XVI Festival of Ethnological Film in Belgrade, Serbia (1st Prize in Amateur’s Competition) 2007

contact: Felix Girke (Max Planck Institute for Social Anthropology)
t: +34 52927127
e: girke@eth.mpg.de
w: www.eth.mpg.de/people/girke

Steffen Köhn studeerde sociale antropologie en film aan de universiteit van Mainz en Berlijn. Hij richt zich vooral op visuele antropologie en media antropologie. Voor zijn Masters deed hij onderzoek in Ghana naar de West Afrikaanse video film industrie. In 2006 is hij begonnen met een regieopleiding aan de Duitse Film en Televisieacademie in Berlijn, waar hij plannen maakt om door te gaan met zijn werk als documentaire filmmaker.

De antropoloog Felix Girke is ongeveer 18 maanden bezig geweest met cumulatief research in Kara, Ethiopië. Hij werkte ook vanuit de ‘South Omo Museum and Research Center’ (SORC) in Jinka, Ethiopië.

> volgende film