Zulu Night

Amsterdam | zaterdag 5 juni | 20.30 uur
Gevolgd door discussie met de regisseur

> volgende

< vorige

A Lion’s Trail

Deze film handelt over het beroemdste liedje dat Afrika heeft voortgebracht: ‘Mbube’, dat zich ontwikkelde tot ‘Wimoweh’ en vervolgens tot het universeel populaire ‘The Lion Sleeps Tonight’. A Lion’s Trail neemt ons mee op een reis door Zuid-Afrika en de Verenigde Staten, naar de muzikale werelden van Ladysmith Black Mambazo, the Manhattan Brothers, Pete Seeger en anderen. Tegelijk laat de film zien hoe de componist, de ongeletterde Zulu-muzikant Solomon Linda, nauwelijks een cent verdiende, terwijl anderen miljoenen binnenhaalden met hun bewerkingen van dit nummer. De film is zowel een bruisend en vrolijk eerbetoon aan de tijdloze kracht van dit lied, als een aanklacht tegen onrecht in de internationale muziekwereld en een verslag van de pogingen een gestolen Afrikaanse droom terug te veroveren.

François Verster (Zuid Afrika) | Zuid Afrika, VS | 2003 | 55 min | Zulu en Engels gesproken, Engels ondertiteld

prijzen: Emmy Award for best non-fiction film 2006; Best Documentary Award, Portobello Film Festival 2003, Silver Dhow Award, Zanzibar International Film Festival 2003, NTVA Stone Award: Best Documentary 2003, NTVA Stone Craft Awards 2003: Art direction, Concept, Script and Research
Shiyani Ngcobo

De Zuid-Afrikaanse Maskanda-muziek ontstond aan het begin van de twintigste eeuw, toen Zulu-arbeiders van het platteland naar de stad trokken. Aanvankelijk een aangelegenheid voor solo-gitaar, werd het instrumentarium vervolgens uitgebreid met concertina, basgitaar en percussie. De kenmerkende getokkelde textuur bevat eenvoudige repetitieve akkoorden maar is ritmisch complex. Gitarist/zanger Shiyani Ngcobo (1953) werd geboren in Umzinto, aan de zuidkust van KwaZulu-Natal. Met zijn akoestische gitaar of Igogogo, een tot gitaar verbouwd benzineblik, bezingt hij de beproevingen van zijn generatie en brengt hij een razendsnelle variant van de traditionele Izibongo, gedeclameerde lofdichten. De muzikanten worden bijgestaan door de energieke Zulu-danseres Maureen Bongekile Ngwabe.