Nieuws en nieuwsbrief

Volg hier het Cineblend nieuws. We sturen je ook graag uitnodigingen voor de Cineblend debat avonden en het filmfestival, laat ons je emailadres weten via info@cineblend.nl 

Cineblend: nieuwe naam, beproefd concept

Cineblend: nieuwe naam, beproefd concept

Beeld voor Beeld gebruikt vanaf seizoen 2017 een nieuwe naam: het Cineblend Festival. 

Vanaf 2017 gebruiken we Cineblend voor alle activiteiten die al lang onder de paraplu van de Stichting Audio-Visuele Antropologie Nederland (SAVAN) worden georganiseerd: het Beeld voor Beeld Festival (sinds 1989), de Cineblend debatavonden (sinds 2007), gastprogrammeringen bij verschillende festivals (Dancing on the Edge, Afrovibes, Cultura Nova) en losse film –en debatprogrammeringen bij culturele en wetenschappelijke organisaties in binnen- en buitenland.

Deze activiteiten werden tot nu toe onder verschillende namen gepresenteerd. De afgelopen jaren zijn de verschillende formats steeds meer naar elkaar toe gegroeid, thematisch beogen ze hetzelfde en ook qua methodiek lijken ze bijzonder op elkaar.

Vandaar dat wij voor een nieuwe, grensoverschrijdende naam hebben gekozen, die volgens ons meer de lading dekt waar we nu mee bezig zijn, namelijk het analyseren, en overschrijden, van grenzen. Een blend dus van cinema en andere kunstdisciplines, media en wetenschap, een blend van verschillende culturele identiteiten.

Film of documentaire is nog steeds het uitgangspunt maar deze blenden we steeds meer met andere kunstdisciplines die thematisch en inhoudelijk verwant zijn, zoals muziek, theater, spoken word, beeldende kunst, performance en dans. De grenzen tussen de verschillende kunstdisciplines vervagen en wij willen niet alleen graag kijken naar nieuwe en spannende combinaties van die verschillende disciplines maar we geven ook gericht opdrachten voor nieuwe formats die allerlei disciplines samenvoegen.

Inhoudelijk hebben we het niet meer voornamelijk over traditionele samenlevingen of etnische groeperingen maar juist steeds meer over individuen en groepen die niet meer zo makkelijk binnen de traditionele kaders te plaatsen vallen. Er is een nieuwe realiteit ontstaan, ook en vooral in het denken over grenzen en culturele identiteiten. Mensen verenigen meerdere identiteiten in zich en wisselen ook vaak van identiteit al naar gelang de context. Die blend van verschillende vloeiende (culturele) identiteiten maakt dat de oude scheidslijnen tussen culturen vervagen en er nieuwe realiteiten ontstaan. Veel mensen zien dit resultaat van globalisering als een bedreiging van de oude vertrouwde waarden en grijpen terug op een traditioneel nationaal, religieus of etnisch wereldbeeld.  

Door vanaf nu één duidelijk te onderscheiden merknaam te gebruiken voor alle alle activiteiten, wordt het voor het publiek ook helder en kan de naamsbekendheid van Cineblend de komende jaren verder groeien. 

In de loop van 2017 zullen we zowel de visuele identiteit als de verschillende websites en social media kanalen stroomlijnen zodat we werken met één website, één Facebook pagina en één twitter kanaal.

 

Geplaatst op 1 mei 2017 door beeld voor beeld