Exorcisme

EYE, Amsterdam | zaterdag 21 december | -

Descending With Angels en Dealing With Exorcism worden gevolgd door een nagesprek met regisseurs Christian Suhr en Atêf Sitanala.

Descending with Angels

Nederlandse première

Een Palestijnse vluchteling in Denemarken is onder psychiatrische behandeling nadat een djinn hem heeft aangezet tot het vernielen van een moskee en enkele auto’s. Medicatie is volgens de patiënt overbodig omdat de djinn al uitgedreven is met bezweringen uit de koran, maar zijn psychiater vindt dat hij wel degelijk psychofarmaca nodig heeft. Een lokale imam is ondertussen in een strijd verwikkeld met een koppige djinn van Iraakse origine en probeert de moslims in Aarhus uit te leggen dat ze zich niet druk moeten maken over djinns, magie of mondaine zaken omdat niets gebeurt tenzij God het wil. 

Christian Suhr (Denemarken)
Denemarken | 2013 | 80 min
Arabisch, Deens, Engels gesproken, Engels ondertiteld
http://www.personafilm.dk/en/ethnographic-films/

Afbeelding Descending with Angels

Dealing with Exorcism - Spirit Possession in the Moluccas

Een zeldzaam kijkje in een dorpsgemeenschap op het Indonesische eiland Ambon. Pastor Ina en haar echtgenoot pastor Eddy leiden een pinkstergemeente in het dorp Suli. Bijna elke dag hebben zij te maken met mensen die bezeten zijn. Zo proberen zij Yanti te helpen, die bezeten is door boze geesten. Uitdrijving is een geaccepteerd verschijnsel in het Indonesische gewoonterecht of adat, dat teruggrijpt op de onzichtbare wereld van de voorvaderen. Hoe gaat de pinkstergemeente hiermee om? 

Atêf Sitanala (Nederland)
Indonesië | 2012 | 45 min
Maleis gesproken, Engels ondertiteld
http://atefsitanala.com/2012/10/dealing-with-exorcism/