Smeltkroes Suriname

Tropenmuseum, Amsterdam | zondag 22 december | -

We vertonen drie films tijdens dit programmaonderdeel: Wij Surinamers van de in 2011 overleden regisseur Peter Creutzberg, Verhalen uit Suriname van Melvin Moti en Katibo Ye Ye van Frank Zichem. De laatste twee zijn aanwezig voor een nagesprek. 

Wij Surinamers

Deze film van Peter Creutzberg, een van de weinige Nederlandse filmmakers die de ontwikkelingen in de overzeese gebieden in de West op de voet heeft gevolgd, geeft een optimistisch beeld van Suriname en de verschillende etnische groepen in het land.
Wij Surinamers is speciaal voor Beeld voor Beeld uit de archieven van EYE opgediept en gedigitaliseerd. Het is een ritmisch gemonteerde film over het dagelijks leven in Paramaribo en de binnenlanden. Ook de belangrijkste bronnen van inkomsten van het land komen aan bod; houtkap en houtverwerkende industrie, landbouw, bauxietwinning, waterkracht van de Brokopondodam en de aluminiumindustrie.

Peter Creutzberg (Nederland)
Suriname | 1961 | 28 min
Sranan gesproken, Nederlands ondertiteld

Afbeelding Wij Surinamers

Verhalen uit Suriname

In deze film volgt kunstenaar en filmmaker Melvin Moti het spoor terug van de 34.000 arbeiders uit Noord-India, die eind negentiende, begin twintigste eeuw hun vaderland verlieten om te werken op plantages in Suriname. Melvin Moti, zelf van Hindoestaanse afkomst, interviewt de laatste nog in leven zijnde voormalige arbeiders. Hij is niet erg geïnteresseerd in de officiële geschiedschrijving maar des te meer in de subjectieve ervaringen. De aandacht gaat dus vooral uit naar geruchten, losse anekdotes, irrelevante herinneringen en romantiek.

Melvin Moti (Nederland)
Suriname | 2002 | 30 min
Hindoestaans gesproken, Engels ondertiteld

Afbeelding Verhalen uit Suriname

Katibo Ye Ye

Clarence Breeveld, een Surinamer die in Nederland woont, wil de plekken bezoeken waar zijn voorouders als slaven werden verhandeld. Regisseur Frank Zichem gaat met hem mee naar Ghana. Bij Fort Elmina ontmoeten ze de Ghanees Stephen Korsah, die veel weet over de geschiedenis van de slavernij in West-Afrika en Europa maar niets over Suriname, waar een deel van de slaven terecht kwam. Stephen Korsah reist daarom mee naar Suriname, waar een emotionele ontmoeting plaatsvindt.

Frank Zichem (Suriname)
Ghana, Nederland, Suriname | 2003 | 60 min
Kromanti, Engels, Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld

Afbeelding Katibo Ye Ye