New Talent Films 2: Water stories

EYE Cinema 2, Amsterdam | donderdag 12 februari | -

Nagesprek met regisseurs Ildikó Zonga Plájás en Dewi Plass onder leiding van onderzoeker en docent Lea Zuyderhoudt. In haar werk brengt Lea tradities rondom het vertellen van verhalen op reservaten in Canada in beeld. Ze was betrokken bij de ontwikkeling van film en multimedia presentaties voor de Kunsthal, het Zeeuws Museum en het RJM in Keulen voor een publiek van inmiddels meer dan 200.000 bezoekers.

Swamp Dialogues

De Donaudelta in Roemenië – het laatste Europese natuurreservaat – staat op de UNESCO-lijst van werelderfgoed. Het leven is er niet eenvoudig vanwege de natuurlijke omstandigheden, zeggen onderzoekers. Terwijl grote inspanningen worden gedaan om de biodiversiteit te bewaren, wordt het lot van de deltabewoners grotendeels over het hoofd gezien. Maar hoe meer we begrijpen van hun leven, hoe dringender de vraag of het wel de natuur is die hun leven zo zwaar maakt.

Ildikó Zonga Plájás (Hongarije, Roemenië)
Roemenië | 2014 | 48 min
Roemeens gesproken, Engels ondertiteld

Ildikó Plájás studeerde antropologie en culturele studies in Roemenië en Hongarije. Daarna studeerde ze af in visuele antropologie in Leiden. Swamp Dialogues is haar eerste antropologische film.

As the Water Flows: Sensing Realities

Wereldpremière

In deze experimentele etnografische film neemt filmmaakster Dewi Plas ons mee naar Millingen aan de Rijn, een gemeenschap die al generaties lang in diepe verbondenheid leeft met de dynamiek van de rivier. Een natuurkracht die veel geeft, maar ook neemt. Het milieubeleid, opgesteld door buitenstaanders om overstromingen te voorkomen, dwingt de dorpelingen echter hun relatie met de rivier te heroverwegen.

Dewi Plass (Nederland)
Nederland | 2014 | 24 min
Nederlands gesproken, Engels ondertiteld

Dewi Plass (1990) is beeldend kunstenaar en woont in Nijmegen. Ze is geïnteresseerd in de manier waarop mensen het tast- en ontastbare in hun leven met elkaar proberen te verenigen. Voor haar films paart ze een artistieke achtergrond aan haar wetenschappelijke opleiding in culturele en visuele antropologie.