New Talent Films 3: Ukraine

EYE Cinema 2, Amsterdam | donderdag 12 februari | -

Nagesprek met regisseurs Asia Khmeleva en Alisa Kovalenko onder leiding van slaviste Laura Starink. Ze is journalist en onder meer auteur van het boek Duitse wortels.

The Black Book of Maidan

Nederlandse première

Toen de protesten in Kiev (Oekraïne) losbarstten, togen dertien tweedejaars studenten van de Nationale Karpenko-Kary Universiteit voor Theater, Film en Televisie naar het Maidanplein. Ze vonden er hun hoofdpersonen, en bleven draaien en monteren terwijl de protesten doorgingen. De verhalen, een mix van genres zoals reportage, soundbite en portret, vertellen samen de geschiedenis van de Oekraïense revolutie.

Yuriy Katynskiy, Asia Khmeleva, Anna Goltsberg, Anastasia Lysenko, Anna Lysun, Vlad Rohalevskiy, Alina Chernobay, Anastasia Krysko, Olena Kosinova, Anton Somin, Anna Borisova, Victoria Jukova, Anna Korzh (Oekraïne)
Oekraïne | 2014 | 75 min
Russisch, Oekraïens gesproken, Engels ondertiteld

Yuriy Tereshchenko is docent aan de nationale film- en televisieschool in Kiev. Hij doceerde de werkgroep waar deze film het resultaat van is. 

Sister Zo

Als haar voetbalcarrière ten einde loopt, wacht Zo een nieuwe strijd. Ze moet vechten tegen wanhoop, armoede en een door alcohol verscheurde familie. Zo probeert de moeilijkheden te tackelen terwijl ze droomt van een beter leven, ondanks de uitzichtloosheid. Ze treedt aan voor haar laatste voetbalwedstrijd, die haar herinnert aan de triomfen van weleer en nieuw zelfvertrouwen geeft.

Alisa Kovalenko (Oekraïne)
Oekraïne | 2014 | 60 min
Russisch gesproken, Engels ondertiteld

Alisa Kovalenko studeerde journalistiek voor ze haar opleiding begon aan de nationale fim- en televisieschool in Kiev. Ze studeert bij de vakgroep regie van de documentaire.