100 Years After the Armenian Genocide

EYE Cinema 2, Amsterdam | donderdag 12 februari | -

Nagesprek met regisseurs Devrim Akkaya en Tülin Özdemir onder leiding van Ugur Üngör, docent aan de universiteit Utrecht en onderzoeker bij het Niod.

Diyar

Nederlandse première

Een yogalerares uit Istanbul ontdekt via familieopstellingen, een vorm van psychotherapie, dat haar problemen samenhangen met het lot van haar overgrootvader. Yusuf verloor beide ouders tijdens de Armeense genocide in 1915, en werd opgevoed door haar familie. Later trouwde hij de oudste dochter van het gezin. Zijn Armeense identiteit is echter nooit goed in kaart gebracht, en Devrim trekt erop uit om zijn geschiedenis te achterhalen.

Devrim Akkaya (Turkije)
Turkije | 2014 | 71 min
Turks gesproken, Engels ondertiteld
http://ahestefilm.com/

Awards:

Armenia-Turkey Cinema Platform Production Award 2012

Yoga instructor Devrim Akkaya werkte in film als assistent-producer, -artdirector en producent. Diyar is de eerste film die ze regisseerde. 

Beyond the Ararat

Een vrouw van Turkse origine onderzoekt haar identiteit, die verbonden is met de Armeense genocide in 1915. In deze road movie reist ze van de wijk in Brussel waar ze opgroeide naar Turkije en Armenië. Ze ontdekt de Agit, een oude, orale traditie waarin vrouwen zingen voor hun doden. Het is een traditie die Turkse, Koerdische en Armeense vrouwen delen.

Tülin Özdemir (België)
Turkije | 2013 | 57 min
Turks gesproken, Nederlands ondertiteld
http://stenola.eu/film/au-dela-de-lararat/

Awards:

Mention at Visions du Réel 2013; Best Full-Length Film Signis Cinemigrante 2013; CineMigrante International Film Festival, Argentina 2013

Tülin Özdemir volgde een kunstopleiding en werkte in de architectuur en binnenhuisarchitecteur voor ze naar de filmacademie (INSAS) ging. In haar eerste documentaire, Our Wedding (2008), onderzocht ze het traditionele huwelijk bij Turkse immigranten. Het was de eerste stap in de zoektocht naar haar eigen identiteit, waarvan Beyond the Ararat het resultaat is.