Presentatie Beeld en Geluid dvd-box Peter Creutzberg

EYE Cinema 2, Amsterdam | vrijdag 13 februari | -

- HET VERDRIET VAN CREUTZBERG (10’, Colombia) – Eddy Appels (Nederland)

- CORSOW (37’, Curaçao) – Peter Creutzberg (Nederland)

Gepresenteerd door Bas Agterberg, curator Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Het verdriet van Creutzberg

Zijn naam werd in een adem genoemd met Bert Haanstra, John Fernhout, Herman van der Horst en andere groten van de Nederlandse cinema. Voor zijn film Corsow ontving hij in 1967 de Staatsprijs voor de film. Maar in plaats van zijn grote doorbraak werd de film onderwerp van een heftige controverse over kolonialisme en slavernij. Teleurgesteld keerde Peter Creutzberg Nederland de rug toe en eindigde uiteindelijk in Colombia. Vlak voor zijn overlijden in 2011 blikt hij nog een keer terug op deze pijnlijke periode uit zijn leven.

Eddy Appels (Nederland)
Colombia | 2014 | 10 min
Spaans / Castiliaans, Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld

Eddy Appels is filmmaker en antropoloog. Hij werkte voor de Nederlandse publieke omroep en is directeuur van Beeld voor Beeld. 

Corsow

Film over het eiland Curaçao, in het Papiamento Corsow geheten, naar een scenario van de beroemde Antilliaanse schrijver Boeli van Leeuwen. Het onderwerp is de modernisering van het eiland, waar vraagtekens bij worden gezet. Een lokale bewoner bouwt aan een schip, maar dat wordt vernietigd door de bulldozers van een projectontwikkelaar die overheidsgebouwen en winkels voor Amerikaanse toeristen bouwt. Hij komt met een bewijs van onvermogen in een bejaardentehuis terecht.

Peter Creutzberg (Nederland)
Curaçao | 1967 | 37 min
Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld

Awards:

Staatsprijs voor de film (1967)

Afbeelding Corsow

Peter Creutzberg (1921-2011) studeerde biologie en werd daarna filmmaker en cameraman. Hij wordt gezien als chroniqueur van de voormalige Nederlandse koloniën in de West (Suriname, de Antillen), waar hij ook lange tijd woonde.