Dance Iranian Style (EYE)

EYE, Amsterdam | woensdag 4 mei | -

Amsterdamse premiere van de documentaire Dance Iranian Style, met aansluitend een Q&A met Farshad Aria (regisseur) en Nafiss Nia (scenario & productie) door Leo van Hee, programmeur bij Eye Filminstituut.

Deze premiere wordt georganiseerd door Beeld voor Beeld filmfestival in samenwerking met 1001 Production House en Eye Film Instituut, in het kader van 4 en 5 mei en het Ongekend Bijzonder Festival.

Dance Iranian Style

Nadat haar asielaanvraag is afgewezen besluit Raya, een jong Iraans meisje, illegaal op straat te gaan leven in Amsterdam. Een filmcrew volgt haar met gepaste afstand, maar krijgt gaandeweg steeds meer aanvechting om in te grijpen.

In een bijzondere mix van fictie en non-fictie maakt het onafhankelijk geproduceerde Dance Iranian Style duidelijk hoe penibel de situatie is van iemand die niet hier mag blijven en ook niet terug kan. De films is volledig opgenomen in Amsterdam en kwam tot stand via improvisatie; fictie en non-fictie-elementen zijn verweven tot een film-in-een-film.

Semi-documentaire in de stijl van de films van Kiarostami en Makhmalbaf over het leven van een Iraanse uitgeprocedeerde vluchtelinge op straat in Amsterdam. Het scenario is van de Iraans-Nederlandse dichter en filmmaker Nafiss Nia.

Farshad Aria (Iran, Nederland)
Nederland | 2015 | 82 min
Engels, Nederlands, Perzisch gesproken, Engels ondertiteld
http://danceiranianstyle.weebly.com/

Awards:

Winner of The Audience Choice Award, SCENECS International Debut Film Festival (Preview Edition)
Amersfoort - The Netherlands

Winner of The Best Feature Documentary - by the Jury Indian Cine Film Festival - 2015 Mumbai - India