Dance Iranian Style (EYE)

EYE, Amsterdam | donderdag 5 mei | -

EYE en het Beeld voor Beeld Festival presenteren op 5 mei de film Dance Iranian Style van Farshad Aria met aansluitend een nagesprek over het leven in illegaliteit met drie vluchtelingen.

De documentaire wordt voorafgegaan door drie afleveringen uit de nieuwe filmreeks Dit had ook mij kunnen overkomen: korte portretten van vluchtelingen, gemaakt door verschillende documentairemakers en ingeleid door een bekende Nederlander.

Na afloop gaat programmamaker Bahram Sadeghi in gesprek met de geportretteerden Osman en Maryama. Zij reageren op Dance Iranian Style en delen hun ervaringen over het leven van vluchtelingen in de stad. Ook zullen Farshad Aria en Nafiss Nia, respectievelijk filmmaker en producent/ senarioschrijver van Dance Iranian Style aan dit gesprek deelnemen.

Dit programmaonderdeel is georganiseerd in samenwerking met vluchtelingencollectief We Are Here!.

Het evenement maakt onderdeel uit van de 4 en 5 mei viering en het Ongekend Bijzonder Festival 2016.

 

Dance Iranian Style

Nadat haar asielaanvraag is afgewezen besluit Raya, een jong Iraans meisje, illegaal op straat te gaan leven in Amsterdam. Een filmcrew volgt haar met gepaste afstand, maar krijgt gaandeweg steeds meer aanvechting om in te grijpen.

In een bijzondere mix van fictie en non-fictie maakt het onafhankelijk geproduceerde Dance Iranian Style duidelijk hoe penibel de situatie is van iemand die niet hier mag blijven en ook niet terug kan. De films is volledig opgenomen in Amsterdam en kwam tot stand via improvisatie; fictie en non-fictie-elementen zijn verweven tot een film-in-een-film.

Semi-documentaire in de stijl van de films van Kiarostami en Makhmalbaf over het leven van een Iraanse uitgeprocedeerde vluchtelinge op straat in Amsterdam. Het scenario is van de Iraans-Nederlandse dichter en filmmaker Nafiss Nia.

Farshad Aria (Iran, Nederland)
Nederland | 2015 | 82 min
Engels, Nederlands, Perzisch gesproken, Engels ondertiteld
http://danceiranianstyle.weebly.com/

Awards:

Winner of The Audience Choice Award, SCENECS International Debut Film Festival (Preview Edition)
Amersfoort - The Netherlands

Winner of The Best Feature Documentary - by the Jury Indian Cine Film Festival - 2015 Mumbai - India