Calais: Welcome to the jungle (FabCity Campus Java-eiland)

FabCity Campus Java-eiland , Amsterdam | donderdag 5 mei | -

Toegang gratis. Verplicht reserveren via kim@netdem.nl

Beeld voor Beeld, Netwerk Democratie en Framer Framed organiseren op Bevrijdingsdag vanaf 20.00 uur gezamenlijk de wereldpremiere van de documentaire Calais: Welcome to the jungle van Teun Voeten en Maaike Engels, met aansluitend een nagesprek met de makers. De screening vindt plaats op het terrein van FabCity Campus in de Dome van Netwerk Democratie, Kop van het Java-eiland.

De dome installatie is een sinds 2012 doorlopend kunstproject van Ehsan Fardjadniya onder de titel Cinedome. Het is een mobiel kunstpaviljoen in de publieke ruimte met als doel gemeenschappelijke en participatieve projecten over urgente sociale en politieke onderwerpen in gang te zetten en te organiseren.

Voorafgaand aan de screening vindt een vrijheidsmaaltijd plaats. De Syrische maaltijd wordt verzorgd door koks van de noodopvanglocatie Heumensoord in samenwerking met collectief eetcafé De Plak uit Nijmegen. De vrijheidsmaaltijd staat in het teken van toenadering zoeken, van vluchteling tot niet-vluchteling, van mens tot mens. Deelname aan de maaltijd is op uitnodiging.

Dit evenement maakt onderdeel uit van 4 en 5 mei en het Ongekend Bijzonder Festival.

Calais: Welcome to the jungle

Wereldpremiere

Oorlogsfotograaf/cultureel antropoloog Teun Voeten en cineaste/videokunstenaar Maaike Engels werkten vanaf september 2015 in de jungle van Calais, het chaotische vluchtelingenkamp waar duizenden migranten in schrijnende omstandigheden zijn gestrand, 30 kilometer voor het einddoel Engeland. Afgelopen februari werd de bidonville door de autoriteiten ontmanteld. Calais, Welcome to the Jungle is een confronterende documentaire waar vluchtelingen niet alleen maar als slachtoffers in beeld worden gebracht.

De reportage toont "the good, the bad and the ugly" en is kritsch ten opzichte van zowel de hulpverlening, de media, vluchtelingen, autoriteiten als de migratiepolitiek van de Europa. Cultuurpersbureau beschreef de film als "een ontluisterend document van een catastrofale clusterfuck aan het kanaal, meeslepend en bij bij vlagen zwartgallig en hilarisch."

Maaike Engels, Teun Voeten (Nederland)
Frankrijk | 2016 | 50 min
Engels gesproken, Engels ondertiteld
http://www.calaisjungledoc.com/

Afbeelding Calais: Welcome to the jungle