Lesbos (Framer Framed, Tolhuistuin)

Framer Framed, Tolhuistuin, Amsterdam | zaterdag 30 april | -

Vrij entree.

Nagesprekken met makers Josefien van Kooten en Philip Brand.

Op zaterdag 30 april zijn er de hele dag filmvertoningen in en rond Framer Framed in de Tolhuistuin. Elke film wordt ingeleid met een portret uit het filmproject ‘Dit had ook mij kunnen overkomen’: filmportretten van vluchtelingen ingeleid door een bekende Nederlander.

 

Within a Walled World

Within a walled world is een egodocumentaire waarin twee documentairemakers hun eigen positie tegenover een wereldprobleem proberen te vinden. Geconfronteerd met het leed, de acute nood en hulpvragen van talloze vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos, onderzoeken Anna Witte en Josefien van Kooten de rol van de media, waar ze zelf ook onderdeel van zijn. Op een essayistische wijze reflecteert de documentaire op de waarde die wordt gehecht aan het vastleggen van sociale problemen en de grenzen die daarvoor worden overschreden.

Josefien van Kooten, Anna Witte (Nederland)
Griekenland | 2016 | 29 min
Engels, Grieks, Nederlands gesproken, Engels ondertiteld

The Island of All Together

Elke zomer reizen vele Europese toeristen naar het Griekse eiland Lesbos voor een zonnige vakantie. Tegelijkertijd maakten afgelopen jaar duizenden vluchtelingen vanuit Turkije de oversteek naar het eiland om een veilig heenkomen te zoeken binnen de Europese Unie. 

Filmmakers Philip Brink en Marieke van der Velden nodigden toeristen en vluchtelingen uit om met elkaar in gesprek te gaan. Zittend op een bankje in het park of uitkijkend over de zee ontstonden er gesprekken over thuis, oorlog, liefde, auto’s, huisdieren en muziek.  

De documentaire laat op ontroerende wijze zien wat er gebeurt als we de tijd nemen om mét elkaar te praten in plaats van over elkaar.

 

Philip Brink en Marieke van der Velden (Nederland)
Griekenland | 2016 | 28 min
Arabisch, Nederlands, Engels gesproken, Engels ondertiteld
www.theislandofalltogether.com