Asielzoeka’s en Asielzoekmachine (Framer Framed, Tolhuistuin)

Framer Framed, Tolhuistuin, Amsterdam | zaterdag 30 april | -

Vrij entree.

Vertoning Asielzoeka’s (67 min) en Asielzoekmachine (20 min), eerste presentatie van webdocumentaire Asielzoekmachine van Eefje Blankevoort en Els van Driel.

Op zaterdag 30 april zijn er de hele dag filmvertoningen in Framer Framed in de Tolhuistuin. Elke film wordt ingeleid met een portret uit het filmproject ‘Dit had ook mij kunnen overkomen’: filmportretten van vluchtelingen ingeleid door een bekende Nederlander.

De Asielzoekmachine

Eerste presentatie webdocumentaire

De Asielzoekmachine is een crossmediaal project dat het Nederlands asielbeleid onderzoekt. Hoe werkt het? En hoe zouden we willen dat het werkt? Het project bestaat uit een reeks tentoonstellingen en publieksbijeenkomsten, een webdocumentaire en een tv- en radio documentaire. Met iedereen die erover wil meepraten gaan we op zoek naar oplossingen en ideeën voor de dilemma's die zich rondom het asielbeleid afspelen. Op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, presenteren we de resultaten aan politiek en maatschappelijke organisaties. De webdocumentaire maakt het asielbeleid op een beeldende manier inzichtelijk. Het werpt dilemma’s op en geeft steeds verschillende perspectieven op het beleid: vanuit (ex-)asielzoekers, beleidsmakers, en -uitvoerders, maatschappelijke organisaties, juristen en activisten. Ook de bezoeker wordt de vraag gesteld: Wat vind jij? En heb je ideeën voor hoe het anders zou kunnen?

Eefje Blankevoort, Els van Driel (Nederland)
Nederland | 2016 | 20 min
Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld
http://www.asielzoekmachine.nl

Trailer:
http://media4.asielzoekmachine.nl/site/assets/files/1/trailer_kort.mp4

Afbeelding De Asielzoekmachine

Asielzoeka's

Op Facebook noemen ze zichzelf 'asielzoeka's': jongeren die als kind naar Nederland zijn gevlucht. Hun hele jeugd brachten ze door in asielzoekerscentra en nu hebben ze heimwee naar die tijd. Terwijl er in ons land een kille wind opstak over het vreemdelingenbeleid, was het AZC hun thuis. In die afgesloten wereld hebben ze samen gespeeld, leefden ze dag en nacht samen, en ontstonden er hechte vriendschappen.

Filmmaker Sergej Kreso, zelf ooit vanuit Bosnië naar Nederland gevlucht, voert ons mee in de belevingswereld van vier asielzoeka's die op het kruispunt staan tussen het verleden en de toekomst die ze in Nederland opbouwen. De documentaire maakt een filmische reis door hun levens, waarbij mooie en pijnlijke herinneringen aan het AZC worden afgewisseld met hun verlangens en ambities. Waar de een werkt aan een carrière in de muziek of dans, droomt de ander van de ideale man. Maar hoe hun toekomst er ook uit zal zien, deze asielzoeka's maken een ding duidelijk: ze zijn hier, laten van zich horen en zich niet in een hoekje drukken.

Sergej Kreso (Nederland)
Bosnië-Herzegovina, Nederland | 2014 | 64 min
Bosnisch, Nederlands gesproken, Engels ondertiteld
http://www.asielzoekas.nl/