Vluchtelingen en Kunst (Framer Framed, Tolhuistuin)

Framer Framed, Tolhuistuin, Amsterdam | zaterdag 30 april | -

Vrij entree.

Nagesprekken met makers Merlijn van Schaijk, Pauline van Tuyll en Salina Berentsen.

Op zaterdag 30 april zijn er de hele dag filmvertoningen in Framer Framed in de Tolhuistuin. Elk blok wordt ingeleid met een portret uit het filmproject ‘Dit had ook mij kunnen overkomen’: filmportretten van vluchtelingen ingeleid door een bekende Nederlander.

I belong (t)here

We volgen vier kunstenaars met een vluchteling-achtergrond, gevestigd in Amsterdam, in hun zoektocht naar het uitbeelden van migratie ervaringen. Vragen die spelen zijn: Wie ben ik? Wat is identiteit? Hoe gaan ze om met het spanningsveld tussen twee culturen en hoe gaat de tweede generatie om met verwachtingen van hun ouders en de Nederlandse maatschappij? Nosrat, Anush, Mojgan en Hafidi baseren hun werk binnen het sociale kunstproject ‘Ik was niet van plan te blijven’ niet alleen op hun eigen ervaringen als vluchteling. Ze onderzoeken ook de ervaringen van voormalige Turkse en Marokkaanse arbeidsmigranten en de gevolgen van hun keuzes op de tweede generatie. Uiteindelijk zien we hoe deze uiteenlopende verhalen dynamisch worden overgebracht in een multidisciplinaire kunstroute.

Salina Berentsen (Denemarken, Nederland)
Nederland | 2016 | 38 min
Nederlands, Turks gesproken, Engels ondertiteld

Afbeelding I belong (t)here

The colour of dreams

Nederlandse premiere

Waar dromen vluchtelingen over? Zijn hun dromen anders dan die van ons? In deze korte film vertellen vluchtelingen over hun dromen, hun vlucht naar Nederland en hun thuisgevoel. Farid Kabiri vluchtte uit Afghanistan om verzekerd te zijn van een toekomst voor zijn zoon Ramin. Ramin is kort over zijn dromen: ‘Een carrière, een vrouw en een mooie auto’. Brunilda Pena en haar dochter Alejandra laten de tegenstelling zien tussen onderdrukking in Chili en de vrijheid van Nederland. Voor de moeder een droom die uitkwam; voor de dochter verlangen en heimwee. De film portretteert ook een Iraanse kunstenaar, Mona Jahaverzyan, en hoe zij haar dromen en emoties gebruikt in haar werk.

Merlijn van Schayk, Pauline van Tuyll (Nederland)
Nederland | 2016 | 12 min
Nederlands gesproken, Engels ondertiteld