Detentie, terugkeer en uitzetting (Tuinzaal Tolhuistuin)

Tuinzaal Tolhuistuin, Amsterdam | zondag 1 mei | -

Vrij entree.

Nagesprek met regisseur Kees Vlaanderen.

De sessie wordt ingeleid met een portret uit het filmproject ‘Dit had ook mij kunnen overkomen’: filmportretten van vluchtelingen ingeleid door een bekende Nederlander.

 

The last resort

Voor het eerst heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie toestemming gegeven om maandenlang een camera toe te laten in Detentiecentrum Rotterdam. Vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven, worden hier als ‘uiterste middel’ ingesloten om te worden uitgezet. De film geeft een onthullende inkijk in het dagelijks leven in het detentiecentrum en doorbreekt vele ingesleten clichés in de beeldvorming over het Nederlandse uitzettingsbeleid.

Kees Vlaanderen (Nederland)
Nederland | 2015 | 61 min
Engels, Frans, Nederlands gesproken, Engels ondertiteld
http://www.selfmadefilms.nl/en/onze-producties/bekijken/het-uiterste-middel---vreemdelingen-in-bewaring-2015

It's your country

Niet cynisch worden, je geduld bewaren en volharden, serieuze informatie van verzinsels en dwaalsporen onderscheiden, vertrouwen winnen en druk zetten. Dat is de kern van het werk van de regievoerders van de Dienst Terugkeer en Vertrek ( DT&V) die zijn belast met de terugkeer van mensen die niet langer in Nederland mogen blijven. Hoe hard kan je zijn en hoe zacht mag je worden? Nooit eerder liet de dienst camera’s toe bij de gesprekken die deze regievoerders voeren met asielzoekers die het land moeten verlaten. In Het is uw land volgt regisseur Kees Vlaanderen regievoerders Gerr, Leny en Frits en de uitgeprocedeerden met wie ze te maken krijgen. Zij zien hen het liefst vrijwillig - met financiële ondersteuning - terugkeren naar hun land, maar als het niet anders kan dan moet het onder dwang.

Kees Vlaanderen (Nederland)
Nederland | 2014 | 55 min
Armeens, Frans, Russisch, Servisch gesproken, Engels ondertiteld
http://www.selfmadefilms.nl/en/onze-producties/bekijken/het-is-uw-land-2014

Awards:

Prix Europa 2015: eervolle vermelding in de categorie TV documentaire. Gewonnen: De Tegel 2014 in de categorie Achtergrond