MIGRATIE & MUZIEK #2 @ Amsterdam Roots (Jungle)

Jungle, Tweede van Swindenstraat 26, 1093 VS Amsterdam (bij Oosterpark), Amsterdam | donderdag 22 juni | -

Tijdens het Amsterdam Roots Festival vertoont Cineblend in Jungle de nieuwste documentaires over muziek en circus, waaronder een aantal Nederlandse premières. Welke rol speelt muziek bij het benadrukken van culturele en groepsidentiteit, met name in een migratiesetting? Met vanavond deze muziekfilm van Ere-Nipkow winnaar Frans Bromet. Zelf noemt hij het een 'documentaire-musical'.

Met nagesprek met de makers, Frans, Sylvia en Ruben Bromet o.l.v. schrijver, dichter en zanger Godfrey Lado (lees meer over Godfrey op 180 Amsterdammers). Muziek is van Nawras Altaky, zanger en ud speler en recent uit Syrië gevlucht. Hij speelde onlangs met Carol Emerald een bewerking van A Night like This bij het TV programma Pauw en tijdens het Sounds for Change concert in Paradiso.

Music on the run

In het vluchtelingenkamp in Calais is de stem van een man te horen. Hij zingt: “Ik ben hier, maar mijn ziel is aan de andere kant van de oceaan”. Het is een schrijnende illustratie van de stemming van duizenden vluchtelingen die zich in het kamp bevinden. De hoop op een beter leven heeft plaatsgemaakt voor angst, apathie en verdriet. Wat overblijft is muziek. Muziek geeft de bewoners van het kamp hun waardigheid terug en geeft Calais een menselijk gezicht.

Frans Bromet en Silvia Bromet (Nederland)
Frankrijk | 2016 | 55 min
Farsi, Engels gesproken, Engels ondertiteld

Awards:

Ere Zilveren Nipkowschijf voor zijn gehele oeuvre / for his complete oeuvre (2017)

Frans Bromet studeerde aan de Nederlandse Film Academie en werkte als cameraman voor een groot aantal Nederlandse speelfilms.. Als documentairemaker werd hij bekend met Buren, een serie waarin hij ruziënde buren interviewde. Silvia Bromet is editor en creative producer. Momenteel werkt ze aan een documentaire over het leven van Willeke Alberti.