MIGRATIE & MUZIEK #1 @ Amsterdam Roots (Jungle)

Jungle, Tweede van Swindenstraat 26, 1093 VS Amsterdam (bij Oosterpark), Amsterdam | woensdag 21 juni | -

Tijdens het Amsterdam Roots Festival vertoont Cineblend in Jungle de nieuwste documentaires over Muziek & Migratie, waaronder een aantal Nederlandse premières. Welke rol speelt muziek bij het benadrukken van culturele en groepsidentiteit, met name in een migratiesetting? Met vanavond deze muziekfilm over Irak.

Met na afloop nagesprek met Neil van der Linden, curator van muziek en theater projecten over het Midden-Oosten en Eddy Appels (Cineblend festivaldirecteur). Met muziek van de uit Irak gevluchtte componist en ud speler Monir Goran.

On the Banks of the Tigris: the hidden story of Iraqi music

Nederlandse première

Deze muzikale odyssee vertelt het vergeten verhaal van de Iraakse Maqam muziek. Nadat hij is ontsnapt aan het regime van Saddam Hoessein, ontdekt Majid Shokor dat de muziek waar hij als kind naar luisterde een verrassende geschiedenis heeft. Hij reist van Australië naar Israël, Europa en Irak om Irakese topmuzikanten te ontmoeten, hun muziek en verhalen te horen en hen uiteindelijk te verenigen in een concert. Met muziek van onder andere Ahmed Mukhtar, Yair Dalal, Farida en het Iraqi Maqam Ensemble. 

Marsha Emerman (Australië)
Irak, Australië, Israël, Nederland, Verenigd Koninkrijk | 2015 | 79 min
Arabisch, Engels gesproken, Engels ondertiteld
http://www.fruitfulfilms.com.au/films/tigris

Awards:

Best Documentary op het Baghdad International Film Festival; Audience Choice op het Arab Film Festival, San Francisco; finalist Best Documentary, ATOM Awards, Australia.

 

Marsha Emerman produceert en regisseert documentaires over kunst, cultuur, mensenrechten en maatschappelijke topics. Ze doceert film aan de Universiteit van Melbourne.