CINEBLEND OPEN AIR (pre-opening in Tuin Tolhuistuin)

Tuin Tolhuistuin, Tolhuisweg 3, Amsterdam, Amsterdam | dinsdag 13 juni | -

CINEBLEND OPEN AIR i.s.m. EYE Filmmuseum, Tolhuistuin, Dancing on the Edge en 180 Amsterdammers. 

Programma
21.00 uur Muziekprogramma met de Nederlands-Marokkaanse schrijfster en zangeres Samira Dainan en gitarist Dieter van der Westen (Kasba). Zij spelen verschillende folk stijlen uit Marokko.
±22.00 uur Iftar maaltijd i.s.m. 180 Amsterdammers 
±22.15 uur vertoning van Trances (El hal).

Trances (El hal)

Nederlandse première

Aanstekelijk fly-on-the-wall portret van de muzikanten van Nass El Ghiwane, ook wel ‘The Rolling Stones van Marokko’ genoemd. Met hun bedwelmende instrumentatie, complexe ritmes en pacifistische songteksten waren zij een van de invloedrijkste bands van de Marokkaanse tegencultuur. Voor Martin Scorsese was de film Trances de reden om te beginnen aan het World Cinema Project. Hij zag de film op een New Yorks tv-kanaal tijdens de montage van The King of Comedy en gebruikte muziek van Nass El Ghiwane in The Last Temptation of Christ.

Ahmed El Maanouni (Marokko)
Marokko | 1981 | 87 min
Arabisch gesproken, Engels ondertiteld

 

Ahmed El Maanouni (1944, Casablanca) is a scenarioschrijver, regisseur, cameraman, acteur en producent. Zijn film Alyam Alyam (1978) was de eerste Marokkaanse film die voor het filmfestival in Cannes werd geselecteerd en won de prijs voor Beste Film op het Mannheim film festival.

'Trances’ is keuzefilm in het kader van de Martin Scorsese tentoonstelling in EYE. Het was de eerste film die werd gerestaureerd binnen het door Scorsese in 2017 geïnitieerde World Cinema Project. Zelf zegt hij over de film:

Both a concert movie and a free-form audiovisual experiment, Ahmed El Maânouni’s Trances is cinematic poetry”.