OPENING CINEBLEND FESTIVAL 2017 (Bioscoop Het Ketelhuis)

Het Ketelhuis, Amsterdam | woensdag 14 juni | -

Cineblend Festival 2017 opent met de film The Others van de in Duitsland woonachtige Turks-Koerdische regiseur Ayşe Polat. De regisseur is aanwezig bij de Nederlandse première van haar film.

Na een welkomstwoord van directeur Eddy Appels opent Malika Ouacha het Cineblend festival 2017. Malika is een jonge Marokkaans-Nederlandse antropoloog. Naast promotieonderzoek bij de Ait Hdidou Berbers in Marokko houdt zij zich bezig met processen van inclusiviteit, diversiteit en polarisatie in de Nederlandse samenleving in samenwerking met organisaties zoals het Joods Historisch Museum, het Nederlands Instituut Marokko en de Gemeente Amsterdam. Malika is sinds kort bestuurslid bij Cineblend.

Na de vertoning van THE OTHERS volgt een gesprek met de Turks-Koerdische regisseuse Ayşe Polat o.l.v. Özkan Gölpinar, schrijver, kunstcriticus, curator, filmmaker, lid van de Raad voor Cultuur en ook van Turks-Koerdische afkomst. Na afloop hopen we het glas met u te heffen in het café van Het Ketelhuis.

The Others

In de overwegend Koerdische provincie Van is de aanwezigheid van de Armeense gemeenschap alleen nog zichtbaar in de talrijke ruïnes van kerken. Er woont nog slechts een handjevol mensen met Armeense wortels die ze angstvallig geheim houden. Zo niet Ali. In een gebied waarin Armeniërs door Koerden worden gezien als ‘the Others’ probeert hij het Armeense erfgoed veilig te stellen en stelt hij de Koerdische houding ten opzichte van de Armeniërs ter discussie. Maar op hun beurt zijn ook de Koerden ‘the Others’, in de ogen van de Turkse meerderheid. De film van de Turks-Koerdische regisseur Ayşe Polat vertelt een onbekend en persoonlijk verhaal van de Armeense genocide en laat ons zien dat “the past is never dead, it is not even past.” (W. Faulkner).

Ayşe Polat (Duitsland)
Turkije | 2016 | 66 min
Turks, Koerdisch gesproken, Engels ondertiteld

Awards:

Istanbul Film Festival 2016: Special Mention, Prize of the United Services Trade Union Ver.Di, Leipzig, 2016, Nominated for DEFA Sponsoring Prize and Goethe Institute Documentary Film Prize

Ayşe Polat is geboren in Malatya, het Koerdische gedeelte van Turkije. Ze groeide op in Duitsland, waar ze filosofie, culturele wetenschappen en Duitse literatuur studeerde. Ze woont en werkt in zowel Berlijn als Istanbul.