THE OTHERS (Bioscoop Het Ketelhuis)

Het Ketelhuis, Amsterdam | donderdag 15 juni | -

Tweede screening The Others, de Cineblend openingsfilm 2017. 

Met nagesprek o.l.v Meltem Halaceli is een Nederlandse schrijfster en arabist. Zij publiceerde in december 2015 haar debuut 'De vergeten geschiedenis van mijn grootvader Sulayman Hadj Ali, schreef voor De Correspondent een serie over geweldloos verzet van vrouwen in Syrië en werkte aan de VPRO-serie 'Langs de grenzen van Turkije'. Momenteel is Halaceli als projectmanager diversiteit en inclusie verbonden aan de Vrije Universiteit en werkt ze aan haar volgende boek.

 

.

 

 

The Others

In de overwegend Koerdische provincie Van is de aanwezigheid van de Armeense gemeenschap alleen nog zichtbaar in de talrijke ruïnes van kerken. Er woont nog slechts een handjevol mensen met Armeense wortels die ze angstvallig geheim houden. Zo niet Ali. In een gebied waarin Armeniërs door Koerden worden gezien als ‘the Others’ probeert hij het Armeense erfgoed veilig te stellen en stelt hij de Koerdische houding ten opzichte van de Armeniërs ter discussie. Maar op hun beurt zijn ook de Koerden ‘the Others’, in de ogen van de Turkse meerderheid. De film van de Turks-Koerdische regisseur Ayşe Polat vertelt een onbekend en persoonlijk verhaal van de Armeense genocide en laat ons zien dat “the past is never dead, it is not even past.” (W. Faulkner).

Ayşe Polat (Duitsland)
Turkije | 2016 | 66 min
Turks, Koerdisch gesproken, Engels ondertiteld

Awards:

Istanbul Film Festival 2016: Special Mention, Prize of the United Services Trade Union Ver.Di, Leipzig, 2016, Nominated for DEFA Sponsoring Prize and Goethe Institute Documentary Film Prize

Ayşe Polat is geboren in Malatya, het Koerdische gedeelte van Turkije. Ze groeide op in Duitsland, waar ze filosofie, culturele wetenschappen en Duitse literatuur studeerde. Ze woont en werkt in zowel Berlijn als Istanbul.