NEW TALENT FILMS (Bioscoop Het Ketelhuis)

Het Ketelhuis, Amsterdam | donderdag 15 juni | -

Jaarlijks is een onderdeel van Cineblend gewijd aan studentenfilms. Dit deel staat open voor studenten uit alle onderwijsprogramma´s op het gebied van visuele antropologie en de productie van documentaires. In dit blok zijn drie studentenfilms geselecteerd.

Met nagesprek o.l.v. antroploog en universitair docent Mattijs van de Poort (UVA) met de makers.

Across Gender

‘Across Gender’ is een etnografische film over transgenders in Yogyakarta, Indonesië. De film volgt een aantal mensen die buiten de gendernormen om gaan, LHBT-activisten, drag performers en studenten van een Islamitische school voor transgender vrouwen. Hun verhalen worden verteld tegen de achtergrond van groeiende anti LHTB sentimenten in het voorjaar van 2016 en dagen uit om stereotype beelden en ideeën over transgenders bij te stellen.

 

Anouk Houtman (Nederland)
Indonesië | 2016 | 24 min
Bahasa Indonesia gesproken, Engels ondertiteld

Afbeelding Across Gender

Anouk Houtman is een Nederlandse antropologe en filmmaker. Met ‘Across Gender’ studeerde ze af bij de opleiding Visuele Antropologie aan de Universiteit Leiden. Momenteel doet ze een tweede Master in Gender Studies.

 

The Feel of History

Elk jaar speelt een historisch genootschap een van de laatste veldslagen van de Indonesiërs tegen de Nederlandse kolonisators na, die in 1949 in Yogyakarta, Indonesië plaatsvond. De film volgt de voorbereidingen voor deze re-enactment en laat zien hoe de deelnemers hun verleden romantiseren en heel even zelf de oorlogshelden zijn die ze zo bewonderen.

Lise Zurné (Nederland)
Indonesië | 2017 | 33 min
Bahasa Indonesia gesproken, Engels ondertiteld

Afbeelding The Feel of History

Met ‘The Feel of History’ rondde Lise Zurné haar studie visuele antropologie aan de Universiteit Leiden af. Momenteel organiseert ze onder de titel Framing Asia maandelijkse filmvertoningen en is ze betrokken bij het verbeteren van de diversiteit aan de Nederlandse Filmacademie.

 

Framing Home

Twintig jaar na de oorlog in Bosnië-Herzegovina, gaat filmmaakster Ivana Barišić het gesprek met haar generatiegenoten aan over de verwoesting van hun thuisland en de nasleep van de oorlog. Zij zijn net als zij tweede generatie Bosnisch-Nederlandse immigranten. De film nodigt uit om na te denken over de lange termijn gevolgen van migratie.

 

Ivana Barišić (Bosnië-Herzegovina, Nederland)
Bosnië-Herzegovina, Nederland | 2017 | 27 min
Bosnisch, Nederlands gesproken, Engels ondertiteld

Afbeelding Framing Home

Ivana Barišić werd acht maanden voordat de oorlog haar stad Bugojno (Bosnië) bereikte geboren. Ze vluchtte met haar familie naar Rotterdam, waar ze is opgegroeid. ‘Framing Home’ is haar eerste documentaire, gemaakt als onderdeel van haar master Visuele Antropologie aan de Universiteit Leiden.