REFUGEE FILMS (Bioscoop Het Ketelhuis)

Het Ketelhuis, Amsterdam | donderdag 15 juni | -

Selectie van drie films over vluchtelingen, met als rode draad voor (een jongen droomt van de overtocht), tijdens (over de situatie aan de Grieks-Macedonische grens) en na de vlucht (korte fictiefilm over homosexuele Syrische jongen in Amsterdam. De film Scar Tissue wordt vertoond i.s.m. International Queer and Migrant Film Festival.

Met nagesprek o.l.v. Tommy Hatim Essam (VluchtelingenAmbassadeurs) met de makers. 

 

Tip: Na dit blok Refugee Films volgt om 19.00 uur het gratis toegankelijke On File debat waarin de filmmakers Haider Aljezairi, Lydia Zelovic en Jamil Makhoul vertellen over hun carrières als filmmaker in Nederland. Welke rol speelt hun vlucht- en migratie ervaring hierin? Met ook de vertoning van Last Wall.

 

Fares

Nederlandse première

Fares, een 12-jarige Tunesische jongen brengt de meeste tijd door op straat. Met zijn vriend Aziz dagdroomt hij over een beter leven in Europa. De breakdance school biedt een alternatief voor deze dromen. Maar het vergt moed om het podium op te stappen, en de uitdagingen die voor je liggen aan te gaan.

Thora Lorentzen (Denemarken)
Tunesië | 2017 | 21 min
Arabisch gesproken, Engels ondertiteld

Afbeelding Fares

Thora Lorentzen is een Deense documentairemaker. Ze studeert aan de Nationale Filmschool van Denemarken. Haar debuutfilm ‘This Place We Call Our Home’ werd genomineerd voor best short film tijdens de European Film Award 2015

Going Illegal, a Border diary

In de winter van 2015 werd Idomeni, de eerste overgang naar Europa aan de Grieks-Macedonische grens, het symbool van de grootste migratie golf sinds de Tweede Wereldoorlog. Nadat Europese landen steeds minder vluchtelingen wilden opvangen, ontstond er een internationaal netwerk van activisten om de afgewezen asielzoekers te helpen. Met hun inzet voor het recht op vrijheid van beweging zetten de leden van het netwerk grote vraagtekens bij begrippen als grenzen, legaliteit en illegaliteit.

Anna Wilma Xilakis (Griekenland)
Griekenland | 2017 | 46 min
Duits, Frans, Grieks, Engels gesproken, Engels ondertiteld

Afbeelding Going Illegal, a Border diary

Anna Wilma Xilakis werd geboren in Hamburg als dochter van een Griekse vader en een Duitse moeder. Ze studeerde Archeologie en Kunstgeschiedenis aan de Aristotle University van Thessaloniki. In 2014 startte ze met de studie Visuele Antropologie. ‘Going Illegal, a border diary’ is haar eerste lange etnografische documentaire.

Scar Tissue

Een korte fictie (die is gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen) vertelt het verhaal van Sami, een homoseksuele vluchteling uit Syrië, die net in Amsterdam is aangekomen. In die stad hoopt hij een thuis op te bouwen en openlijk als homoseksueel te leven. Maar eerst moet hij ontsnappen aan de geesten uit zijn verleden. Hij ontmoet Johan, een zelfverzekerde, directe en sensuele jongen die voor Sami de sfeer van de stad belichaamd. Als ze de nacht met elkaar doorbrengen, komt een aantal verontrustende geheimen aan het licht. Dat zorgt ervoor dat ze allebei een aantal harde waarheden onder ogen moeten zien over de verschillende werelden waar ze vandaan komen.

Nish Gera (India)
Nederland | 2017 | 13 min
Arabisch, Engels gesproken, Engels ondertiteld

Afbeelding Scar Tissue

Nish Gera ontvluchtte India vanwege zijn seksuele geaardheid en woonde daarna 12 jaar in New York, waar hij werkte als schrijver.