THE POSSIBILITY OF SPIRITS (Bioscoop Het Ketelhuis)

Het Ketelhuis, Amsterdam | vrijdag 16 juni | -

Filmblok met twee films over geesten en stemmen. Eén uit Brazilië en de ander uit Nederland.

Na afloop gesprek o.l.v. Mark Westmoreland (Universiteit Leiden) met de regisseurs van beide films. 

The Possibility of Spirits

‘The Possibility of Spirits’ is een essay film over spirit possessions in Bahia, Brazilië. Een poëtische verzameling van beelden en woorden waarin het mysterie van het onderwerp overeind blijft en de valkuilen van exotisme en wetenschappelijkheid worden vermeden. We zijn getuige van intieme ontmoetingen met geesten aanbidders en zien bezetenheidsrituelen in close-up. De film nodigt de kijkers uit tot verwarring en om in die verwarring de possibility of spirits te overwegen.

Mattijs van de Port (Nederland)
Brazilië | 2016 | 71 min
Portugees gesproken, Engels ondertiteld

Mattijs van de Port is professor Culturele Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij deed onderzoek in Bahia, Brazilië naar de ontmoetingen die, in deze geglobaliseerde wereld, plaatsvinden op de drempels van candomblé tempels. ‘The Possibility of Spirits’ is zijn tweede documentaire en gebruikt filmopnames die gedurende zes jaar in Bahia zijn gemaakt.

Voices of Vincent

Vincent wil stoppen met zijn anti-psychotische medicatie. Dit vormt de start van een reis waarop hij probeert uit te vinden waar de stemmen in zijn hoofd vandaan komen en wat ze hem proberen te vertellen. Zijn het hallucinaties of misschien geesten uit een andere wereld? En kan Vincent’s muziek hem helpen om grip te krijgen op zijn realiteit?

Maarten Kal (Nederland)
Nederland | 2017 | 25 min
Nederlands gesproken, Engels ondertiteld

Maarten Kal is filmmaker met een achtergrond in Visuele Antropologie. Hij werkte mee aan een aantal creatieve documentaires als regisseur en cameraman. ‘Voices of Vincent’ is Maartens filmfestival debuut.

 

Still Voices of Vincent