BOB ENTROP IN FOCUS #2 (Bioscoop Het Ketelhuis)

Het Ketelhuis, Amsterdam | zaterdag 17 juni | -

De Nederlandse regisseur Bob Entrop is 70 jaar geworden en zit 45 jaar in het vak. Twee mooie redenen om terug te kijken op zijn werk. Entrop heeft vele films gemaakt over de Roma en Sinti, waarbij hij unieke toegang had tot deze gesloten cultuur. Naast ‘Gedeelde Trots’, de nieuwst film van Bob Entrop die op 15 juni om 21.00 op Cineblend Festival 2017 in premiere gaat, vertonen we in een retrospectief op 17 en 18 juni een aantal van zijn andere films over de Roma en Sinti.

Na de vertoning is er een nagesprek met de regisseur en Lalla Weiss, woordvoerder van de Sinti en Roma in Nederland. 

Volk zonder eigen land

Filmmaker Bob Entrop is al jaren gefascineerd door Roma en Sinti zigeuners en hun bijzondere gebruiken, codes en taboes. Hij probeert de geplaagde gemeenschap beter te begrijpen. Meermalen wordt hem echter duidelijk gemaakt dat iets hem niets aangaat of dat over 'dat soort zaken' niet wordt gesproken, zeker niet voor een camera. Toch lukt het hem een tipje van de sluier op te lichten. Van oudsher is er een strikte scheiding tussen de Roma en Sinti en de burgermaatschappij, maar vanuit de jongere generatie gaan er stemmen op dat er een middenweg moeten worden gezocht tussen deze twee werelden.

Bob Entrop (Nederland)
Nederland | 2007 | 90 min
Nederlands gesproken, Engels ondertiteld

Afbeelding Volk zonder eigen land

Bob Entrop (1946) studied at the Art Academy in Breda. In 1971 he co-founded the first Dutch film collective ‘Kritiese Filmers’ (Critical Filmers). In 1979 he formed SOL Film Productions with his partner Anneke Hopmans.