BOB ENTROP IN FOCUS #3 (Bioscoop Het Ketelhuis)

Het Ketelhuis, Amsterdam | zaterdag 17 juni | -

De Nederlandse regisseur Bob Entrop is 70 jaar geworden en zit 45 jaar in het vak. Twee mooie redenen om terug te kijken op zijn werk. Entrop heeft vele films gemaakt over de Roma en Sinti cultuur, waarbij hij unieke toegang had tot deze gesloten cultuur.

Naast ‘Gedeelde Trots’, de nieuwste film van Bob Entrop die op 15 juni om 21.00 op Cineblend Festival 2017 in premiere gaat, vertonen we in een retrospectief een drietal van zijn andere films over de Roma en Sinti. Op zaterdag 17 juni vertonen we naast Zigeunermuziek doet Pijn ook Volk zonder eigen Land en op zondag 18 juni Verbroken Stilte 

Met nagesprek met de regisseur.

 

Zigeunermuziek doet pijn

Een jaar lang volgde filmmaker Bob Entrop de violist Nello Weis Mirando. Door een aangeboren ruggenmergaandoening kan Nella maar met tweeëneenhalve vinger spelen. Als kind begon hij, samen met zijn vader en ooms, als muzikant bij het Koninklijk Zigeuner Orkest Tata Mirando. Nello werd door de filmmaker gevolgd als vlak voor een belangrijk optreden één van zijn nog bruikbare vingers het laat afweten en als hij tijdens een bezoek aan het AMC plotseling weer hoop krijgt dat hij door een operatie als muzikant toch nog door zou kunnen gaan. Een film over passie, verslaving, drama, afzien, lijden, humor, koken, wielrennen en een nieuw begin.

Bob Entrop (Nederland)
Nederland | 2007 | 80 min
Nederlands gesproken, Engels ondertiteld

Bob Entrop (1946) volgde de St. Joost Academie in Breda. In 1971 was hij medeoprichter van het collectief De kritiese filmers. Sinds 1979 vormt hij met partner Anneke Hopmans SOL FILMprodukties.