ANTWERPEN ONDER DE LOEP (Bioscoop Het Ketelhuis)

Het Ketelhuis, Amsterdam | zaterdag 17 juni | -

Fiilmblok met twee Belgische films, beide voor een deel gesitueerd in Antwerpen.

Met nagesprek met de makers o.l.v. Janine Prins, antropologisch filmmaker en docent aan de Universiteit Leiden.

Black Sister's Street

Nederlandse première

Aïcha Thiam werd geboren in Antwerpen en woonde daar de eerste drie jaar van haar leven. Daarna vertrok ze met haar ouders weer terug naar Senegal. De verhalen die haar moeder tijdens Aïcha’s jeugd over Antwerpen vertelde, hebben haar echter altijd doen terug verlangen naar haar geboortestad. Als België wordt opgeschrikt door de moord op de zwangere Malinese Oulematou Niangadou, verandert dit Aïcha’s idyllische idee van de stad. Ze bezoekt Antwerpen om met migranten te spreken over hun dromen, angsten en onzekerheden.

Aïche Thiam (België, Frankrijk, Senegal)
België | 2016 | 66 min
Frans, Wolof, Bambara, Vlaams gesproken, Engels ondertiteld

Afbeelding Black Sister's Street

Aïcha Thiam studeerde film en productie in Dakar, Senegal en Alexandrië, Egypte en Frankrijk en specialiseerde zich in documentaire.  Ze werkt bij de Senegalese Nationale Omroep als regisseur. Black Sister’s Street is haar eerste lange documentaire.

Nadia

Wereldpremière

Nadia, een jonge Belgische vrouw, treft voorbereidingen om de eerste keer naar Mekka te reizen voor de Umrah (kleine en vrijwillige bedevaart). Ze pakt haar koffers in, koopt gepaste kledij en vraagt zich af hoe deze reis naar Mekka haar leven zal beïnvloeden.

Lieve Willekens en Nadia Babazia (België)
België | 2017 | 30 min
Nederlands gesproken, Engels ondertiteld

Afbeelding Nadia

Nadia Babazia and Lieve Willekens wonen en werken allebei in Antwerpen. Nadia is socioloog en antropoloog en werkt in de culturele sector. Lieve is visueel antropoloog en werd geselecteerd om deel te nemen aan de Masterclass Sound Image Culture in Brussel.