BOB ENTROP IN FOCUS #4 (Bioscoop Het Ketelhuis)

Het Ketelhuis, Amsterdam | zondag 18 juni | -

De Nederlandse regisseur Bob Entrop is 70 jaar geworden en zit 45 jaar in het vak. Twee mooie redenen om terug te kijken op zijn werk. Entrop heeft vele films gemaakt over de Roma en Sinti, waarbij hij unieke toegang had tot deze gesloten cultuur. Naast ‘Gedeelde Trots’, de nieuwst film van Bob Entrop die op 15 juni om 21.00 op Cineblend Festival 2017 in premiere gaat, vertonen we in een retrospectief een aantal van zijn andere films over de Roma en Sinti. Naast Verbroken Stilte zijn dat op 17 juni Volk zonder eigen land en Zigeunermuziek doet pijn.

Na vertoning is er een nagesprek.

 

 

Verbroken Stilte

Roma radioverslaggever Orhan Galjus, geboren in Kosovo, en filmmaker Bob Entrop reizen samen door Duitsland en Polen en proberen erachter te komen waarom de Sinti en Roma zo lang gezwegen hebben over de genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog op bijna 500.000 van hen is gepleegd. Unieke ontmoetingen met Roma uit Frankrijk en Duitsland en bezoeken aan herdenkingsplekken moeten daar een antwoord op geven. Orhan ziet hoe de geschiedenis van toen zich in het heden herhaalt. Hij roept de twaalf miljoen Sinti en Roma op tot een positieve, geweldloze verandering.

Bob Entrop (Nederland)
Duitsland, Polen | 2012 | 85 min
Albanees, Duits, Engels, Pools gesproken, Engels ondertiteld

Bob Entrop (1946) volgde de St. Joost Academie in Breda. In 1971 was hij medeoprichter van het collectief De kritiese filmers. Sinds 1979 vormt hij met partner Anneke Hopmans SOL FILMprodukties.