De binnenlanden van Suriname (uit de collectie van EYE)

EYE, Amsterdam | vrijdag 20 december | -

Bij de Wayana-Indianen in het diepe binnenland van Suriname is een zwijgende zwart-witfilm, met muzikale begeleiding van Ronald Snijders en een introductie van Laura van Broekhoven (Rijksmuseum Volkenkunde Leiden).

Gevleugelde verovering

Deze film uit 1961 gaat over een onderzoek naar de exploitatiemogelijkheden van Suriname. Onder de naam Operation Grasshopper worden in de binnenlanden geïmproviseerde landingsbanen aangelegd om snel tot een nationaal ontwikkelingsplan te komen. Speciale aandacht is er voor de bouw van de landingsbaan aan de Coeroenie-rivier. Peter Creutzberg richt zijn camera ook op de boslandcreolen. Hij is onder de indruk van hun kennis van de natuur en hun inzet bij het onderzoek naar de exploitatie van de Surinaamse binnenlanden.

 

Peter Creutzberg (Nederland)
Suriname | 1961 | 68 min
Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld

Afbeelding Gevleugelde verovering

Bij de Wayana-Indianen in het diepe binnenland van Suriname

Een delegatie van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Gezelschap onderneemt in 1937 een expeditie om de grens van Suriname met buurland Brazilië te bepalen. Het gezelschap vertrekt uit Paramaribo en zakt per boot de Marowijne af naar het gebied van de Wayana. Deze film uit de archieven van EYE biedt een zeldzaam kijkje in het dagelijkse leven van deze indianenstam. We zien enkele rituelen, en zijn getuige van een crematie op het dorpsplein.

C.H. de Goeje (Nederland)
Suriname | 1937 | 59 min
Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld

Afbeelding Bij de Wayana-Indianen in het diepe binnenland van Suriname