SONG OF EXILE (Bioscoop Het Ketelhuis)

Het Ketelhuis, Amsterdam | zondag 18 juni | -

Filmvertoning en nagesprek met de hoofdpersoon, schrijver Nasim Khaksar, regisseur John Albert Jansen en researcher/scenariste Marieke Rodenburg o.l.v. dichter, schrijver en filmmaker Nafiss Nia.

Song of Exile

Nasim Khaksar was een gevierd schrijver toen hij in 1983 gedwongen werd Iran te verlaten. Ondanks censuur werden zijn boeken door een breed publiek gelezen en werd hij een symbool van de strijd tegen het regime van Ayatollah Khomeini. Met zijn verhalen over afstand en verlangen maakt hij als het ware voortdurend de ‘wond’ open die ballingschap heet. Bijna 35 jaar nadat hij zijn land noodgedwongen verliet, maakt hij nu de omgekeerde reis: door Turkije naar de Iraanse grens. Omdat hij Iran nog steeds niet in mag, stopt daar zijn reis. Met gebruik van foto’s, voorwerpen en passages uit zijn boek overdenkt hij de wonden die zijn ballingschap hebben achtergelaten.

John Albert Jansen (Nederland)
Nederland, Turkije | 2016 | 56 min
Farsi, Engels gesproken, Engels ondertiteld

Afbeelding Song of Exile

John Albert Jansen studeerde Nederland en Literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte als journalist en literatuurcriticus voor verschillende kranten en tijdschriften. Momenteel werkt hij als documentaire filmmaker voor Oogland Film Producties in Amsterdam.