BOB ENTROP IN FOCUS #1: PREMIÈRE & MUZIEK (Bioscoop Het Ketelhuis)

Het Ketelhuis, Amsterdam | donderdag 15 juni | -

De Nederlandse regisseur Bob Entrop is 70 jaar geworden en zit 45 jaar in het vak. Twee mooie redenen om terug te kijken op zijn werk. Entrop heeft vele films gemaakt over de Roma en Sinti, waarbij hij unieke toegang had tot deze gesloten cultuur. Naast deze première vertonen we in een retrospectief een aantal van zijn andere films over de Roma en Sinti. Op 17 juni Volk zonder eigen land en Zigeunermuziek doet pijn en op zondag 18 juni Verbroken Stilte.

Na afloop van de film is er een gesprek met de filmmaker en is er authentieke zigeunermuziek van het Roger Moreno Trio.

Roger Moreno Trio
Roger Moreno werd geboren in Zwitserland en woont sinds 1980 in Nederland. Als accordeonist, violist en zanger van internationale Gypsy muziek is hij in binnen- en buitenland een veel gevraagde muzikant en zijn muziek is te horen in een groot aantal films. Daarnaast is hij als componist en arrangeur de muzikale leider van het Roger Moreno Trio.

Gedeelde Trots

Wereldpremière

Drie vrouwen met een Sinti en Roma-achtergrond zoeken elk op hun eigen manier hun weg naar vrijheid en zelfstandigheid. Ruva is doof geboren en op jonge leeftijd uit Kosovo gevlucht om zich te ontworstelen aan de Roma cultuur. Nadita is als baby geadopteerd door een niet-Roma gezin en heeft haar Servische biologische ouders nooit gekend. Cillia leeft volgens de strikte regels van de traditionele Sinti cultuur die soms botsen met haar danscarrière als Latin danseres.

Bob Entrop (Nederland)
Nederland | 2016 | 94 min
Nederlands gesproken, doventolk Nederlands en niet ondertiteld

Bob Entrop (1946) volgde de St. Joost Academie in Breda. In 1971 was hij medeoprichter van het eerste Nederlandse film collectief De ‘Kritiese Filmers. Sinds 1979 vormt hij met partner Anneke Hopmans SOL FILMprodukties.